Hemsk dag

Idag hade jag en H E M S K början på min dag:c
Vaknade tjugo över två och jag har en tid hos företagsläkare Previa kl 15.00!
Gud vad jag svor och trampade med min cykel, kom tio min försent och där satt min tolk.
En osäker blyg smal sticka till hondjur.
Vi började med att fylla med svar i ett häfte, läkaren gick igenom varje fråga och jag förstod inte varför hon gjorde så där för. Helt okej för om hon ville förklara för mig ordentligt men sen läste hon högt varje mening för mig då förstod jag att hon kanske måste ha trott att jag inte klunde läsa, suck!
Jag sa jag kunde läsa själv och läkaren började fnittra och blev lagomt röd i ansiktet (det är en hon), lite pinsamt var det för henne kan jag tänka mig.
vi började med att ta pulsen på mig medan jag cyklade på motionscykeln, det är nu då jag blir missförstånd och tagen som en utvecklingsstörd flicka med sämstsämsta kondis:c
Jag hade en band runt bröstet som mäter pulsen och började cykla i en viss hastighet. Det skulle ta sex minuter men jag avbröt kanske några minuter innan det blev totalt sex minuter. Jag kände att cykeln ökade sin motstånd och till slut kändes det som om jag cyklade i uppförsbacke, jag kunde inte fortsätta.
Nu till situationen där jag blev sedd som en dum döv handikappad person som inte kan använda skallen normalt.
Jag frågade läkaren om det var hon som ökat på motståndet eftersom jag kände att det blev tungt helt plötsligt.
Tolken försökte framföra min fråga och till svar fick jag, tolken ler och tecknar: du har dålig kondis och orkar inte slutföra uppdraget.
Jag blev förvirrad för det var inte det svar jag förväntade mig och jag ställde frågan typ några ggr men jag fick fortfarande samma svar.
vad kunde jag göra? jo jag gav upp och struntade i det.
Under undersökningen ser jag hur ofta tolken missförstår mig, vid ett tillfälle jag inte förstod vad hon menade med ett tecken hon använde. Jag sa stopp jag förstår inte dig och frågade vad hennes tecken betydde men gissa vad hon gjorde??!
Jo hon fattade inte att frågan var rikttat till henne så Läkaren börjafde förklara för mig på värsta sandlådenivån:c
jag blev lite förnbannad och stoppade henne som översätter och sa jag förstod inte dig, tolken!
Hon blev förstås generad och röd i ansiktet.
Nu snabbspolar vi framåt.
Inne hos sjuksköterskan pratar vi om stress och tog blodprov på mig. hon sa jag hade lite för hög kolesterol och borde äta mindre av skräpmaten och börja äta nyttigt.
jag satt där och kände hur det började koka inombords på mig. För jag hade sagt till henne att jag äter endast ett lagat mål om dan och frukost. Ingenting mer eller ibland energydryck.
Så hur kan sköterskan sitta där och säga så till mig att jag borde äta mindre och hoppa över skräpmaten (jag sa det händer några ggr i månaden att vi hämtar hem mat)????
Antingen har tolken gjort ett stort fel när hon översatte mig eller så lyssnade sköterskan inte på mig.
Men en sak lyckades de med.. Att få mig känna mig dumförklarad ochEn tjockis som vräker i sig pizza varje dag..
Det är så hemsklt att vi döva måste lita på våra tolkar att de gör sitt jobb, alltså att förstå oss och översätta vårt språk till svenskt talspråk.. Vi hör ju inte när tolken pratar, då har vi ingen full koll om det blir rätt översättat.
F U C K Y O U

Kommentarer
Postat av: natty

uscha!! känner tyvärr mig igen där.. skitdåliga tolk finns tyvärr. jag förstå bara inte hur kan de få ens bli tolk?!... men å andra sidan tur och skitbra det finns flesta som är BRA och duktig tolk!!:) om du minns hennes namn, så du kan se till att inte vill ha henne i nästa gång, nämn namnet. eller tvärtom. nån tolk som du vet att är bra. önska henne/honom som tolk..så du blir nöjd till nästa gång.ja attt vi känner oss ännu handikappad är ju liksom "öhh, fortfarande kan det bli så än idag?!".. läkare.. har INTE denna kunskap är.. SJUKT!! tycker jag!!hoppas det känns lite bättre nu! krama om!

2011-10-14 @ 07:51:45
URL: http://natty.blogg.se/
Postat av: mallan

vad tråkigt för dig. upplevde samma sak i örebro sist jag kollade. Nu har jag bara fem tolkar namnbestämda (bara manliga! haha) till känsliga ärende som sjukvård. Och TC här har gjort rolig o bra sak- antecknade var och en dövs sätt att teckna. De förde mig som "snabb, otydlig, döv från dövfamilj." och sen har det alltid fungerat bra med tolkar. Brukar prata med dom fem minuter innan besöket då hinner de smälta in mig och vår relation byggs, speciellt vid upprepande träff är vi som goda vänner. Örebros TC verkade skicka ut frilans, nybörjare och "rester" (minns du risbergska hade kassa tolkar, då kallade vi dom "rester") till såna här känsliga tillfällen. Hände mig typ jämt när jag bodde där!

Hamnade i bråk med läkaren nyss också. Nu har jag utvecklat en mindre fobi för vårdcentraler och åker hellre direkt till sjukhusen. Kände mig värsta tjock, lat och dum i huvudet. Skriv detta till Previa och då bjuder de nog dig på gratisbesök nästa gång och en kunskap rikare blir dom.Kram!

2011-10-15 @ 10:22:39
URL: http://fabriksflugan.blogg.se/
Postat av: amanda

Men usch vilken obehaglig och frustrerande känsla! Jag som inte är döv tycker att det låter väldigt läskigt att behöva förlita sig på en okänd person, när ni inte kan "kontrollera" vad de faktiskt säger :(

2011-11-19 @ 08:09:02
URL: http://amandalundwall.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0